De vakhavo bij NXT Maarsbergen is voor leerlingen die graag verder willen leren, maar ook praktisch bezig willen zijn. Theorie en praktijk gaan hier hand in hand, zodat je goed voorbereid bent op een vervolgopleiding in het hbo.
Leren met een doel
Je leert niet alleen uit boeken, maar werkt aan echte opdrachten en vraagstukken. Door de combinatie van samenwerken, onderzoeken en ontwerpen ontdek je waar jouw talenten liggen en hoe je ze in de praktijk kunt gebruiken. Bij NXT Maarsbergen leer je in betekenisvolle beroepssituaties. Dit betekent dat je niet alleen theorie opdoet, maar deze direct toepast in opdrachten uit de echte wereld.
Hoe ziet de vakhavo eruit?
- In leerjaar 3 krijg je een introductie van alle vakroutes die we hebben. Zo ben je goed voorbereid op het praktijkgerichte programma in de bovenbouw. In het volgende leerjaar kies je een van de vakroutes.
- In leerjaar 4 en 5 werk je binnen het Praktijkgerichte Programma & Theorie (PGPT) samen met klasgenoten aan opdrachten uit de echte wereld. Dit kunnen bijvoorbeeld onderzoeken of ontwerpen zijn voor bedrijven of instellingen.
- Vanaf leerjaar 4 kies je een profiel: Natuur en Gezondheid (N&G) of Natuur en Techniek (N&T). In N&G verdiep je je in gezondheid, chemie, milieu en biologie. In N&T draait het om wiskunde, natuurkunde en scheikunde, waarmee je technische en analytische vaardigheden ontwikkelt.
- In leerjaar 5 doe je eindexamen in je algemene vakken én in het Praktijkgerichte Programma.
Werken met de nieuwste technieken
Om goed te kunnen oefenen met je vak, gebruiken we moderne technologieën. Denk aan 3D-printers, lasersnijders en digitale sensoren in scheikunde, biologie en natuurkunde. Ook leer je werken met computerprogramma’s die belangrijk zijn voor de toekomst, zoals ontwerpprogramma’s en programmeertools.
Leren met échte opdrachten uit het vak
Leren doe je niet alleen in de klas. Je doet onderzoek, werkt met praktijkvoorbeelden en leert vaardigheden die je later nodig hebt. Binnen het praktijkgerichte vak PGPT staan onderzoeken en ontwerpen centraal. Je werkt aan opdrachten die echt in bedrijven of instellingen voorkomen. Dit geldt ook voor andere vakken. Bijvoorbeeld bij scheikunde: in plaats van een schriftelijke toets, maak je een praktijkopdracht zoals in het werkveld. Zo begrijp je beter waarom je iets leert en hoe je het kunt gebruiken.
Voorbereiding op het hbo en de technieksector
Na de vakhavo ben je klaar voor een studie in de technieksector of een andere richting op het hbo. Door de combinatie van praktijk en theorie heb je geleerd om kritisch te denken, probleemoplossend te werken en informatie goed te verwerken. Dit zijn vaardigheden die je in elke studie en elk beroep nodig hebt.
Veelgestelde vragen
Krijg ik hetzelfde havodiploma als op een gewone havo?
Ja, je diploma is hetzelfde. Je doet ook examen in het praktijkvak PGP-T, in plaats van een extra theorievak. Dit betekent dat je meer praktische vaardigheden hebt die goed van pas komen bij je vervolgopleiding.
Heb ik in klas 1 al praktijkvakken?
Ja, in klas 1 en 2 krijg je de vakken mens & dienstverlening en techniek. Hier leer je in de praktijk de basis die je later nodig hebt in de bovenbouw.
Hoeveel uur praktijk heb ik per week?
In klas 1 en 2 heb je 8 uur per week praktijk in je gekozen vak. In klas 3 krijg je 4 uur per week TIV (techniek en innovatief vakmanschap). In klas 4 en 5 volg je het examenvak praktijkgericht programma techniek.
Heb ik nog wel genoeg tijd voor de theorie als er veel praktijk is?
Ja, we zorgen ervoor dat je theorie en praktijk slim combineert. Omdat je de theorie meteen toepast in echte situaties, leer je sneller en beter.
Welke profielen kan ik in de bovenbouw kiezen?
Je kunt kiezen uit de profielen Natuur en Gezondheid (N&G) en Natuur en Techniek (N&T). We hebben deze profielen gekozen omdat onze school al veel ervaring heeft met technische vakken.
Welke talen krijg ik?
In de onderbouw krijg je Spaans, Duits en Engels. In de bovenbouw heb je alleen nog Engels als vreemde taal.
Meer informatie
- Artikel over onze vakhavo bovenbouw in Blij met het vmbo (blz.6)
- Examenreglement beroepsgerichte vakhavo bovenbouw
- PTA cohort 24-26
- Overgangsnormen
Meer weten?
Stuur een mail naar lachterberg@nxt.eu